fbpx

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine. Ideja o osnivanju Muzeja zaceta je prilikom obeležavanja stogodišnjice oslobodenja Timocke Krajine od Turaka. Tim povodom, 21. septembra 1933. godine, priredena je izložba pod nazivom Starine Krajine, nakon koje su entuzijasti i zaljubljenici u starine došli na ideju da bi u Negotinu mogao da se otvori muzej, što je i ucinjeno godinu dana kasnije. Ban Moravske banovine u Nišu, poznati književnik Jeremija Živanovic (1874–1940. godine), aktom II br. 3322 od 16. februara 1934. godine potvrdio je Pravila muzejskog društva u Negotinu, kao i osnivanje muzeja pod nazivom Gradski muzej Hajduk Veljko u Negotinu – Krajina. Za osam decenija postojanja Muzej je u nekoliko navrata menjao ime, a danas nosi naziv Muzej Krajine.

Svoju osnovnu delatnost sakupljanja, cuvanja, zaštite i prezentacije pokretnih kulturnih dobara Muzej Krajine ostvaruje kroz poslove svojih odeljenja: arheološkog, etnološkog, istorije umetnosti, istorijskog, kao i odeljenja za dokumentaciju, vodicku službu i biblioteku. Muzejski fond se postepeno uvecavao, tako da danas poseduje preko 15.000 predmeta. Muzej Krajine je muzej kompleksnog tipa u ciji sastav ulaze: centralna zgrada s arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetnickom postavkom, Rodna kuca Stevana Stojanovica Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Osim pomenutih objekata u gradu, Muzej Krajine stara se i o Rodnoj kuci Momcila Rankovica u Rajcu i arheološkom nalazištu Vrelo –Šarkamen.

Zgrada u kojoj je smešten Muzej podignuta je krajem XIX i pocetkom XX veka. Stalna postavka prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do XX veka i predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetnicke zbirke.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona