fbpx

TOP 10 manifestacija istočne Srbije

Na tradiciji kulturnog nasleđa u istočnoj Srbiji nastao je veliki broj manifestacija, a duh modernog vremena stvorio je programe za novi milenijum. Svima je zajedničko višegodišnje trajanje. Predstavljamo vam TOP 10 manifestacija, izabranih na osnovu glasova posetilaca facebook strane Visit East Serbia: www.facebook.com/visiteastserbia.

Crnorečje u pesmi i igri, Boljevac

Najznačajnija kulturno-turistička manifestacija u Bolјevcu čiji je glavni sadržaj predtakmičenje trubača istočne Srbije za plasman na Dragačevski sabor u Guči. Tokom ostalih dana festivala predstavljaju se folklorni ansambli sa područje Crne Reke a deo programa je takmičenje frulaša istočne Srbije.
Detaljnije... 

Gitarijada, Zaječar

Gitarijada je najstarija rok manifestacija u Evropi. Kao festival neafirmisanih rok bendova održava se više od 50 godina. Okuplja mlade iz Srbije i iz susednih zemalja.
Program festivala se sastoji iz takmičenja demo bendova i revijalnih nastupa afirmisanih domaćih i evropskih rok grupa. Dodatni sadržaji su YU rock kamp i kolonija vajara i slikara.
Detaljnije...

Green Heart festival, Sokobanja

Rok festival koji se već nekoliko godina organizuje sredinom leta. Muzički nastupi počinju u podne i traju u toku celog dana i večeri. Pored mnoštva koncerata na centralnom gradskom trgu, posetioce očekuju i noćne DJ žurke, kao i Demo fest.
Detaljnije...

Dani Zorana Radmilovića, Zaječar

Tradicionalni pozorišni festival u čast velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića održava se u pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.
Festival okuplja najbolja pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva, takmičarskog je karaktera a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.
Detaljnije...

Vidovdanski uspon na Rtanj, Boljevac

Tradicionalni noćni uspon na vrh Rtnja pred izlazak sunca. Manifestacija okuplja planinare i turiste iz čitave Srbije. Sa vrha Rtnja se prostire pogled čak do Beograda. 
Detaljnije...

Vražogrnački točak, Vražogrnac, Zaječar

Kulturno-zabavna manifestacija posvećena točku. Održava se u porti Vražogrnačke crkve gde folklorne grupe iz Srbije i inostranstva predstavljaju svoje običaje kroz pesmu i igru.
Prvi dan pripada gostima iz inostranstva, dok drugog dana nastupaju folklorni ansambli iz Timocke krajine i ostalih krajeva Srbije. Manifestaciju prate razliciti programi: likovna kolonija „Vražogrnacki tocak“, izložba obrednih hlebova i domace radinosti, kao i takmicenje u tradicionalnom kulinarstvu.
Vražogrnacki točak održava se pocetkom avgusta.
Detaljnije...

Mokranjčevi dani, Negotin

Ovaj praznik muzike se organizuje u spomen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Na festivalu gostuju najpoznatiji izvodjači iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije, ali i mnogi poznati svetski pijanisti i horovi. Natpevavanje horova je svojevrsna kruna ove manifestacije, a u okviru pratećeg programa odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri.
Detaljnije...

Prvomajski uranak, Bor

Turistička manifestacija koja se tradicionalno organizuje na Borskom jezeru uz bogat kulturni i sportski program. Uranak tradicionalno počinje rudarskom budilicom koja u jutarnjim satima prilazi gradskim ulicama i zvucima trube poziva meštane da proslave Međunarodni praznik rada.
Detaljnije ...

Festival kulture mladih Srbije, Knjaževac

Jedinstvena smotra vrhunskih mladih stvaralaca, amatera iz Srbije : fotografa, , pesnika, slikara, izvođača zabavne, narodne i rok muzike, dramskih i filmskih umetnika.
Svake večeri se održavaju koncerti na kojima učestvuju muzičke zvezde iz Srbije i regiona.
Detaljnije...

Dani Brestovačke banje, Brestovačka Banja, Bor

Manifestacija “Dani Brestovačke banje” sa tradicijom dužom od dve decenije, čuva od zaborava nešto od vremena minulih, ali i prati u svom razvoju, aktuelne kulturne i turističke trendove. Odvija se kroz bogat kulturno zabavni program, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložbi predmeta starih zanata, izložbi suvenira i ručnih radova, prikaza tradicionalnih folklornih formi, nastupa vokalnih i instrumentalnih solista i grupa.
Detaljnije...