fbpx

Izletišta u Sokobanji

Lokacija: opština Sokobanja
www.tosokobanja.rs/sr

„Lepterija“ je najpoznatije i najposećenije izletište u Sokobanji. Udaljena je 2 km od centra Sokobanje. Do izletišta se može stići asfaltnim putem, ili živopisnom šumskom stazom. U neposrednoj blizini je crkva Rođenja Presvete Bogorodice i prirodni fenomen „Bogorodica u steni“. Srednjovekovno utvrđenje Sokograd nalazi se na samo 500 m od Lepterije, do koga se dolazi šumskom stazom.

Izletište „Ozren“ je udaljeno je oko 5 km od centra Sokobanje. Do Ozrena se stiže asfaltnim putem. Obuhvata veliki park u okviru koga se nalaze sportski tereni, dečije igralište i veštačko jezerce, restoran, vodeni slap Mala Ripaljka i uređen piknik prostor. U blizini je i Ripaljka, najviši vodopad u Srbiji (ukupna visina 40m), koja je proglašena prvim srpskim spomenikom prirode, 1948. god.

Izletišta „Očno“ i „Kalinovica“ udaljena su 3 km od izletišta Ozren. Prvo je poznato po “Kamenu ljubavi”, usamljenoj steni na sredini velike livade, koja predstavlja simbol večne ljubavi. Drugo je proplanak, oivičen bukovom i borovom šumom, i poznato je po izvorima hladne vode. Oko izvora su postavljene klupe i stolovi i uređena mesta za roštiljanje.

Izvor reke Moravice je prijatno mesto za odmor i piknik, nadomak kristalno bistrog jezerceta gde nastaje reka Moravica. Reka izvire na mestu zvanom Vrelo-Istoci, u podnožju planine Device, 12 km od Sokobanje u pravcu Knjaževca. Sam izvor predstavlja prirodni fenomen, jer se na samom početku javlja u vidu razlivenog rečnog toka, koji nastaje od velikog broja podzemnih izvora. U blizini se nalazi i Hram Sv. Ilije, Markova pećina i pastrmski ribnjak.

Izvor „Šopur“ se nalazi takođe na Ozrenu, na putu za selo Jezero, i udaljen je 8 km od centra Sokobanje. Izvor je okružen bukovom šumom, a oko njega je uređen piknik prostor. Od Šopura, šumskim stazama, može se stići i do vrha Oštre čuke (1075 m), sa koga se pruža veličanstven pogled na sokobanjsku kotlinu i planinu Rtanj.

„Vrelo- Borići“ je poznato izletište, udaljeno oko 300 m od centra Sokobanje. Vrelo je nekada bilo mondensko izletište, gde su se okupljali poznati književnici, glumci, umetnici, političari i članovi kraljevske porodice Karađorđević. Stazom je povezano sa izletištem Borići, čiji je gornji deo uređen za izletnike, a niži deo je za kampere. U ovom delu Sokobanje nalazi se spomen-česma Hajduk Veljku Petroviću i letnja pozornicu „Vrelo“.

Park šuma „Čuka 2“ nalazi se u blizini Specijalne bolnice Sokobanja, u naselju Čuka. Zimzelena šuma, staza zdravlja, parkić za decu, drvene klupe i kućice za odmor su samo neke od atraktivnosti ovog izletišta. Prostor je pogodan je za razne sportske aktivnosti kao što su badminton i frizbi, ili za izlete i šetnju u prelepom prirodnom ambijentu i celodnevni boravak na otvorenom.
Vrelo je udaljeno od Sokobanje oko 21 km, a od Banje Jošanice 6,5 km. Smešteno je u podnožju Bukovika i do njega se stiže šumskim stazicama. Glavne atrakcije ovog izletišta, smeštenog u šumsko-livadskom ambijentu, su izvori tople i hladne mineralne vode, po čemu je i dobilo ime, očuvana priroda i čist vazduh.

Sesalačka pećina se nalazi u ataru sela Sesalac i udaljena je oko 19 km od Sokobanje. Pećina je osvetljena u dužini od 200 m i obiluje pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, travertinskim kadama i tananim draperijama. Kroz nju teče rečica ponornica. Ispred pećine je lepo uređen piknik prostor, a u neposrednoj blizini je i veštačko jezerce.