fbpx

Manifestacije

Na tradiciji kulturnog nasleđa u istočnoj Srbiji nastao je veliki broj manifestacija, a duh modernog vremena stvorio je programe za novi milenijum. Svima je zajedničko višegodišnje trajanje.

Zbog situacije sa virusom Covid-19 održavanje manifestacija je odloženo do daljeg. 

maj 24, 2018

Etno Fest - Kladovo

in Kladovo

by GetToNet

Festival se organizuje kao smotra narodnog stvaralaštva, tradicije, kulture, hrane, pića i tradicionalne nošnje. Održava se u glavnoj gradskoj ulici kao izložba narodnih rukotvorina i predmeta nastalih u radionicama u kojima se koriste i neguju stari zanati.
Tokom tri dana festivala održava se bogat kulturno-umetnički program, a gosti dolaze iz svih krajeva Srbije, Bugarske i Rumunije.

maj 24, 2018

Gitarijada Zaječar

in Zaječar

by GetToNet

"Gitarijada" je najstarija rok manifestacija u Evropi. Kao festival neafirmisanih rok bendova održava se više od 50 godina. Okuplja mlade iz Srbije i iz susednih zemalja.
Program festivala se sastoji iz takmičenja demo bendova i revijalnih nastupa afirmisanih domaćih i evropskih rok grupa. Dodatni sadržaji su YU rock kamp i kolonija vajara i slikara.

Za razliku od slicnih manifestacija koje su u meduvremenu nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena, pre svega zahvaljujuci doslednosti u ocuvanju autenticnog identiteta, kao i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, grada Zajecara, brojnih donatora, sponzora i medija.

Višedecenijska tradicija i brojni prateci programi, poput Moto skupa, Medunarodnog salona rok fotografije, izložbi, projekcija filmova, promocija književnih publikacija, tribina, majstorskih radionica, ucinili su ovu manifestaciju nacionalnim brendom, promoterom i jednim od nosilaca razvoja turisticke privrede grada Zajecara.

Gitarijada se održava krajem jula - pocetkom avgusta u Zajecaru.

maj 24, 2018

Festival kulture mladih Srbije

in Knjaževac

by GetToNet

Jedinstvena smotra vrhunskih mladih stvaralaca, amatera  iz Srbije: fotografa, pesnika, slikara, izvođača zabavne, narodne i rok muzike, dramskih i filmskih umetnika.

Svake večeri se održavaju koncerti na kojima učestvuju muzičke zvezde iz Srbije i regiona.

maj 24, 2018

Mokranjčevi dani - Negotin

in Negotin

by GetToNet

Ovaj praznik muzike se organizuje u spomen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Na festivalu gostuju najpoznatiji izvodjači iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije, ali i mnogi poznati svetski pijanisti i horovi. Natpevavanje horova je svojevrsna kruna ove manifestacije, a u okviru pratećeg programa odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri.

Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije zajedno sa lokalnom samoupravom opštine Negotin. Negotinski umetnici, kao sledbenici Mokranjca, ukljuceni su u programe Festivala. Festival je brend Srbije i Negotina - kao mesta rodenja velikog kompozitora, koji ’’saraduje’’ sa svim institucijama opštine u okviru turistickog i svakog drugog aspekta uspostavljanja promocije svoje sredine. Interaktivni projekti postoje sa svim kulturnim institucijama opštine i Republike.

Na brojnim radionicama Festivala edukuju se mladi muzicari i izvodaci u razlicitim oblastima, dirigovanja, horskog pevanja, i dr. Postoje brojni projekti vezani za razvoj festivala.

Gostovanjem horskih ansambla, kamernih i orkestarskih, kao i solista i pojedinaca iz evropskih država, održava se internacionalni i evropski karakter Festivala. Takmicarski deo Festivala ukljucuje rangiranje i nagradivanje najboljih internacionalnih ansambla ucesnika takmicarskog dela programa. Saraduje se sa svim instutucijama kulture i državama u okruženju.Time se ostvaruje interkulturalna saradnja i njeno podizanje u smislu održavanja osnovnih postavki i dodavanja novih savremenih muzickih pristupa temama kao i njihovo prezentovanje. Koprodukcija i upoznavanje sa kulturnim stvaralaštvom drugih zemalja je jedan od primarnih ciljeva Festivala, kao i njihovo prikljucivnje programima Festivala .

Festival ‘’Mokranjcevi dani’’ je 2015. godine, obeležio pedeset godina postojanja. Misija Festivala jeste širenje i upoznavanje balkanskih i evropskih država sa srpskim muzickim nasledem uopšte, i delom najveceg srpskog kompozitora i dirigenta ,Stevana Stojanovica Mokranjca.

maj 24, 2018

''Đurđevdanski susreti – molitva pod Midžorom''

in Knjaževac

by GetToNet

Manifestacija promoviše kulturno nasleđe Stare planine. Nastala je na temeljima Đurđevdanskog običaja koji je zabeležen u selu Vrtovac. Odlikuje se bogatstvom i raznolikošću narodnih običaja.

Narednog dana se održava Etno -festival u selu Balta Berilovac.

maj 24, 2018

Vražogrnački točak - Zaječar

in Zaječar

by GetToNet

Kulturno-zabavna manifestacija posvećena točku. Održava se u porti Vražogrnačke crkve gde folklorne grupe iz Srbije i inostranstva predstavljaju svoje običaje kroz pesmu i igru.

Prvi dan pripada gostima iz inostranstva, dok drugog dana nastupaju folklorni ansambli iz Timocke krajine i ostalih krajeva Srbije. Manifestaciju prate razliciti programi: likovna kolonija „Vražogrnacki tocak“, izložba obrednih hlebova i domace radinosti, kao i takmicenje u tradicionalnom kulinarstvu.

Vražogrnacki točak održava se pocetkom avgusta.

maj 24, 2018

''Crnorečje u pesmi i igri'' - Boljevac

in Boljevac

by GetToNet

Najznačajnija kulturno-turistička manifestacija u Bolјevcu čiji je glavni sadržaj predtakmičenje trubača istočne Srbije za plasman na Dragačevski sabor u Guči. Tokom ostalih dana festivala predstavljaju se folklorni ansambli sa područje Crne Reke a deo programa je takmičenje frulaša istočne Srbije.

maj 24, 2018

Susreti sela opštine Bor

in Bor

by GetToNet

Manifestacija je jedan od najznačajnijih događaja autentične narodne baštine, pesme, igre, običaja i izvornog stvaralaštva Borske opštine. U okviru susreta organizuje se sabor i takmičenje borskih sela u kulturnom stvaralaštvu

maj 24, 2018

Prvomajski uranak na Borskom jezeru

in Bor

by GetToNet

Turistička manifestacija koja se tradicionalno organizuje na Borskom jezeru uz bogat kulturni i sportski program. Uranak tradicionalno počinje rudarskom budilicom koja u jutarnjim satima prilazi gradskim ulicama i zvucima trube poziva meštane da proslave Međunarodni praznik rada.

maj 24, 2018

Vidovdanski noćni uspon na Rtanj

in Boljevac

by GetToNet

Tradicionalni noćni uspon na vrh Rtnja pred izlazak sunca. Manifestacija okuplja planinare i turiste iz čitave Srbije. Sa vrha Rtnja se prostire pogled čak do Beograda

maj 24, 2018

Krajinski običaji – Negotin

in Negotin

by GetToNet

Tradicionalna manifestacija narodnog stvaralaštva koja se održava u selu Štubik kod Negotina. Posetioci uživaju u nadmetanjima svirača, prelja, pastirskim igrama, spremanju narodnih jela i na kraju izboru najlepše čobanice.

maj 24, 2018

Međunarodni festival zabavne muzike za decu i mlade „TIN“

in Majdanpek - D. Milanovac

by GetToNet

Muzička manifestacija koja osim dečije i neguje i pop muziku namenjenu tinejdžerima  po čemu je specifična u zemlji. Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera koji rađa zvezde i zvezdice.

maj 24, 2018

Dani Brestovačke banje - Bor

in Bor

by GetToNet

Manifestacija “Dani Brestovačke banje” sa tradicijom dužom od dve decenije, čuva od zaborava nešto od vremena minulih, ali i prati u svom razvoju, aktuelne kulturne i turističke trendove. Odvija se kroz bogat kulturno zabavni program, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložbi predmeta starih zanata, izložbi suvenira i ručnih radova, prikaza tradicionalnih folklornih formi, nastupa vokalnih i instrumentalnih solista i grupa.

maj 24, 2018

„Dani Zorana Radmilovića“ – Zaječar

in Zaječar

by GetToNet

Tradicionalni pozorišni festival u čast velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića održava se u pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.
Festival okuplja najbolja pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva, takmičarskog je karaktera a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

maj 24, 2018

Kup Đerdapa u jedrenju – Donji Milanovac

in Majdanpek - D. Milanovac

by GetToNet

Regata se održava u vodama Dunava ispred Donjeg Milanovca, u olimpijskim klasama: Laser, Finn, 470 i za najpopularniju juniorsku klasu Optimist. Ovaj deo Dunava kod Donjeg Milanovca se potvrdio kao jedno od najboljih regatnih polja u Srbiji, a poslednji dani avgusta su po pravilu praćeni vetrom, pa je Kup Đerdapa poodavno postao mesto okupljanja domaćih i jedriličara iz inostranstva.

maj 24, 2018

"Zlatna bućka Đerdapa" Tekija

in Kladovo

by GetToNet

"Zlatna bućka" je turističko-sportsko-ribolovna manifestacija i takmičenje u ulovu ribe.
Tokom trodnevne manifestacije, u Tekiji se održava takmičenje u lovu somova na bućku, kuvanju riblje čorbe, dečijem karnevalu, odbojci na plaži, malom fudbalu i drugim zanimljivim takmičenjima.

maj 24, 2018

Biljoberske svečanosti

in Sokobanja

by GetToNet

Turističko sportska manifestacija posvećena biljoberskim svečanostima. Uz branje lekovitog bilja turistima se nudi biljna parada, sajam lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, , stručna predavanja, kvizovi, izbor “Princeze Biljarice” kao i uspon na Šiljak (vrh Rtnja 1560 m).

maj 24, 2018

Međunarodni sajam meda i vina - Negotin

in Negotin

by GetToNet

Sajam okuplja veliki broj učesnika iz Srbije i inostranstva, proizvođače meda, vina, suvenira i lekovitog bilja. Pored zvaničnog programa održavaju se degustacije i predavanja iz oblasti vinarstva i pčelarstva. Tokom sajma organizuje se ocenjivanje i proglašenje najboljeg vina. Ceo festival je propraćen bogatim kulturno - zabavnim programom.

maj 24, 2018

Prva harmonika Sokobanje

in Sokobanja

by GetToNet

Prva harmonika je manifestacija koja okuplja harmonikaše amatere iz svih krajeva sveta. Takmičarskog je karaktera, a u revijalnom delu nastupaju poznati muzičari iz zemlje i inostranstva. Mnogi pobednici ovog takmičenja danas su eminentni stručnjaci, profesori na akademijama, šefovi velikih orkestara i majstori harmonike.

maj 24, 2018

Green Heart Fest - Sokobanja

in Sokobanja

by GetToNet

Rok festival koji se već nekoliko godina organizuje sredinom leta. Muzički nastupi počinju u podne i traju u toku celog dana i večeri. Pored mnoštva koncerata na centralnom gradskom trgu, posetioce očekuju i noćne DJ žurke, kao i Demo fest.

maj 24, 2018

Sačuvajmo gajde i stare igre – Rudna glava

in Majdanpek - D. Milanovac

by GetToNet

Revijalni nastup kulturno umetničkih društava sa izvornim narodnim igrama i nastupima gajdaša. U manifestaciji učestvuju Kulturno-umetnička društva iz čitave Srbije.

jun 07, 2018

Zvuci trube sa Timoka - Knjaževac

in Knjaževac

by EastStarGroup

Događaj predstavlja jedinstvenu prezentaciju prirodnih, kulturnih, turističkih i ljudskih resursa opštine Knjaževac. Poslednjih godina ima status predtakmičenja za Sabor trubača u Guči.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona