fbpx

KULTURA I ISTORIJA

Kada je 1965. godine dr Dragoslav Srejović, arheolog svetskog glasa, otpočeo iskopavanja na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri, nije ni slutio da će naići na središte jedne od najblistavijih kultura praistorije. Na arheološkoj karti Evrope Lepenski vir danas je upisan  kao jedno od najznačajnijih nalazišta  iz doba mezeolita i neolita, u kome su sve do pred kraj ledenog doba, sedam hiljada godina pre nove ere, živeli stočari, lovci, ribolovci, sakupljači hrane, tvroci monumentalnih skulputra od kamena. Jedan od najznačajnijijh arheoloških lokaliteta Srbije i Evrope-Lepenski vir neprestano je u žiži javnosti, kako one stručne, tako i turista, željnih da se na samom izvoru sretnu sa dalekom prošlošću. 

U Gamzigradu, 11 kilometara zapadno od Zaječara,  nalazi se Felix Romuliana,  palata rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, jednog od šesnaest  imperatora Rimskog carstva, rođenih na tlu današnje Srbije. Romulijana potiče  s kraja III i početka IV veka nove ere. Prostire se na šest i po hektara, a raskošnu palatu krase podni mozaici koji se mogu  meriti sa najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.             

Od 2007. Felix Romuliana nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

Felix Romulijana
Timacum minus

Timacum minus je najstarije rimsko vojno utvrđenje u Istočnoj Srbiji. Datira iz prvog veka naše ere. Unutrašnjost utvrđenja ispunjena je različitim građevinama. Lapidarijum, sa rimskim kamenim spomenicima, nalazi se u Arheo-etno parku, smeštenom u dvorištu  škole, u obližnjem selu Ravna. Savladavši dunavsko i planinsko stenje, rimski car Trajan sagradio je put kroz Đerdapsku klisuru, sve do mesta gde je podigao most na Dunavu. Gradnja puta završena je 103. godine, a ovaj veliki poduhvat, ovekovečen je Trajanovom tablom, sa latinskom natpisom u Nacionalnom parku ’’Đerdap’’, kod Kladova. Trajanova tabla vidljiva je samo sa Dunava.

Sa vladavinom cara Trajana povezuje se i bivše vojno utvrđenje Dijana, danas arheološki lokalitet na obali Dunava, između Hidroelektrane ’’Đerdap 1’’ i Kladova. Arheološki lokalitet Šarkamen smešten je 25 kilometara od Negotina. Potiče iz kasnoantičkog perioda, s kraja trećeg i početka četvrtog veka. Bilo je to sedište rimskog cara Maksimina Daje. Mala riznica carskog zlatnog nakita sa Šarkamena, danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na Dunavu, zapadno od Kladova nalazi se Tvrđava Fetislam. Ovu ’’Kapiju mira’’, kako se prevodi naziv, sagradili su Turci u XVI i XVII veku, a na upravu srpskom narodu predata je 1867. godine.

Da bi se odbranio od Avara i Slovena, rimski car Justinijan, na uspravnoj steni iznad reke Moravice, kod Sokobanje, sagradio je Sokograd. I posle Rimljana, Sokograd je bio  sklonište raznih vojski, a predanje kaže da je u njemu često utočište nalazio i legendarni Hajduk Veljko Petrović. 

Image
maj 24, 2018

Amam - tursko kupatilo

in Istorija-kultura

by GetToNet

Tursko kupatilo – Amam iz 15. veka nalazi se u centru Sokobanje. Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi o čemu svedoči rimski mozaik pored bazena u ženskom kupatilu.

Kupatilo je više puta obnavljano kako bi zadržalo svoju veoma značajnu istorijsku vrednost, turističku atraktivnost i zdravstveno-rekreativnu funkcionalnost.  Prvi put ga je 1834. godine obnovio knez Miloš Obrenović koji je često boravio ovde.

Amam danas funkcioniše kao wellness centar. Ima dva termomineralna izvora "Sv. Arhanđel" i "Preobraženje", temperature između 43ºC i 50ºC.

maj 24, 2018

Felix Romuliana

in Istorija-kultura

by GetToNet

Da li ste znali da je Felix Romuliana dom poslednjeg rimskog boga?

Desetak kilometara od Zaječara, okružena planinama istočne Srbije, nalazi se kasnoantička carska palata Felix Romuliana. Felix Romuliana je dom poslednjeg rimskog boga, imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimijana, jednog od šesnaest imperatora Rimskog carstva rođenih na tlu današnje Srbije.  Podignuta je u 3. i 4. veku naše ere i jedan je od najsjajnijih primera rimskog dvorskog-memorijalnog graditeljstva. 

Zbog svojih jedinstvenih arhitektonskih obeležja, ali i lepote i kvaliteta sačuvanih umetničkih dela, podnih mozaika i skulptura, Romuliana je 2007. godine upisana na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine. Ovaj grandiozni arhitektonski kompleks, opasan bedemom od dvadeset kula, imperator je po svojoj majci Romuli nazvao Romuliana.

maj 24, 2018

Legat galerija Miluna Mitrovića

in Istorija-kultura

by GetToNet

Galerija-legat Miluna Mitrovića je otvorena je 21. juna 2001. godine, na inicijativu sokobanjskog akademskog slikara Miluna Mitrovića, koji je tom prilikom Sokobanji poklonio 150 slika. Magistar Milun Mitrović je roden 15. decembra 1922. godine u sokobanjskom selu Rujevica. Diplomirao je 1948. godine na likovnoj akademiji u Beogradu. Bio je član više udruženja likovnih umetnika u zemlji i inostranstvu. Imao je preko 40 samostalnih izložbi u zemlji. Dobitnik je više nagrada kao i ordena Republike sa zlatnim vencem.

U ovom objektu tokom godine smenjuju se postavke velikog broja priznatih domaćih i svetskih imena umetnosti.

maj 24, 2018

Lepenski vir

in Istorija-kultura

by GetToNet

Da li ste posetili korene civilizacije?

Lepenski Vir spektakularno arheološko nalazište, otkriveno je 1965. godine na samoj obali Dunava, 15 km od Donjeg Milanovca. Kultura Lepenskog Vira stara je oko 8.000 godina i predstavljala je potpunu nepoznanicu za arheologe, To je bilo jedno od najznačajnijih otkrića ove vrste u Evropi. Nazvana je po lokaciji na kojoj je otkrivena.

Nekoliko ključnih stvari izdvaja Lepenski Vir od drugih praistorijskih kultura. Na ovom mestu su ljudi živeli konstantno oko 2.000 godina i za to vreme su prešli evolutivni put od lovaca i sakupljača plodova do organizovane društvene ekonomske zajednice. Stanovnici Lepenskog Vira bili su prvi urbanisti i graditelji na ovim prostorima jer su pravili kuće koje su u osnovi bile trapezoidnog oblika, prekrivene drvenom konstrukcijom, lišćem i kožom divljih životinja. U kućama se nalazilo ognjište, mali žrtvenik i kamene skulpture koje su predstavljale njihova božanstva. Upravo su te skulpture postale prepoznatljiv znak Lepenskog Vira širom sveta i predstavljaju najstariju umetnost te vrste u Evropi.

maj 24, 2018

Muzej Hajduk Veljka

in Istorija-kultura

by GetToNet

„Glavu dajem, Krajinu ne dajem“ je bio njegov životni moto. Koji je vaš?

Hajduk Veljko Petrović (1780-1813), vojvoda Krajinski, poznat je po mnogobrojnim podvizima odbrane Negotinske krajine i granice istočne Srbije. Njegov životni moto „Glavu dajem, Krajinu ne dajem“, lična hrabrost i junaštvo vrlo brzo su ga učinili jednim od najvećih srpskih heroja o kome su se pesme pevale i još za života uvodile u legendu. Srpski Vožd Karađorđe ga je imenovao za vojvodu i poverio da čuva Negotin, gde je junački poginuo braneći Krajinu od Turaka. Najveći srpski kompozitor Mokranjac mu je posvetio VI rukovet.

Kuću u kojoj je smešten Muzej Hajduk Veljka zidao je 60-tih godina 19. veka oborknez negotinski Todorče. Barutana se nalazi u porti Saborne crkve Svete Trojice u Negotinu. Zidana je kamenom i do danas je u potpunosti sačuvala svoj autentičan izgled. Činila je sastavni deo utvrđenja „Baba Finke“ a danas je njen jedini ostatak, pošto je utvrđenje srušeno 1883. godine.

maj 24, 2018

Muzej Krajine

in Istorija-kultura

by GetToNet

Da li znate šta povezuje Stevana Mokranjca i Hajduk Veljka?

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobodjenja Timočke Krajine od Turaka. 

Muzejski fond se postepeno uvećavao, tako da danas poseduje preko 15.000 predmeta. U sastav Muzeja ulaze: centralna zgrada s arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom postavkom, Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Osim pomenutih objekata u gradu, Muzej Krajine stara se i o Rodnoj kući Momčila Rankovića u Rajcu i arheološkom nalazištu Vrelo –Šarkamen.

Zgrada u kojoj je smešten Muzej podignuta je krajem XIX i početkom XX veka. Stalna postavka prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do XX veka i predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

Arheološka zbirka sadrži predmete iz perioda od 10.000 godina p.n.e. do XIV veka n.e. Kao takav, arheološki fond se može podeliti na praistorijsku, antičku i srednjovekovnu zbirku predmeta, s ukupnim brojem od oko 7.000 predmeta.

Muzej Krajine u Negotinu ima bogatu etnološku zbirku kao svedočanstvo raznovrsnosti i bogatstva materijalne i duhovne kulture ovoga kraja: zbirka tekstilnog materijala, zbirka keramičkih i staklenih predmeta, zbirka predmeta od metala, zbirka drvenih predmeta, zbirka nakita, zbirka fotografija.

maj 24, 2018

Muzej Timočke bune

in Istorija-kultura

by GetToNet

Timočku bunu su 1883. g. u Zaječarskom okrugu podigli predstavnici Narodne radikalne stranke protiv vlade kralja Milana Obrenovića. Buna je započela tako što je narod, na nagovor šefa radikala Nikole Pašića, odbio da preda oružje. Odgovor Vlade na to bio je proglašenje vanrednog stanja i uvođenje Prekog suda.

Muzej Timočke bune u Boljevcu nalazi se u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje stare apsane (zatvora), u kojoj su tokom istoimene bune bili zatvoreni pobunjenici iz celog crnorečkog kraja. Otvoren je 1983. godine, na stogodišnjicu Timočke bune.

Apsana je izgradjena 1860. godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio Boljevac sedištem sreza.

Postavka muzeja prati vreme pre Timočke bune, početak bune, borbu narodne i stajaće vojske, organizaciju vojske 80-ih godina XIX veka, stanje stanovništva s kraja XIX veka, najznačajnije ličnosti vezane za bunu, sve do Prekog suda i gušenja bune.

Pored dokumentacije, najveci deo zbirke muzeja predstavljaju fotografije licnosti koje su odigrale presudnu ulogu u Timockoj buni: kralja Milana Obrenovica (za vreme cije vladavine je donet Zakon o ustrojstvu vojske 1883. godine, nakon cega je usledilo oduzimanje oružja od vojnika što je dovelo do pobune), Milija Petrovica, Dobrosava Petrovica, Ljube Didica, Ace Stanojevica, Ljube Božinovica, Vladimira Zebica i mnogih drugih. Veliki deo muzeja predstavljaju ilustracije sa prikazima ljudi iz tog perioda (žitelja sela), narodne vojske, stajace vojske i dogadaja kao što su: “Predavanje oružja”, “Citanje vladine naredbe i poziv na izrucenje oružja”, “Napad stajace vojske na narod i narodnu vojsku kod banjske klisure”...


Svoje mesto u postavci našla je i umetnicka zbirka sa akvarelima i crtežima takode vezanim za Timocku bunu, kao što su akvareli D. Miškovica: akvarel sa izgledom seoske mehane u selu Lukovu (pred kojom su sredinom oktobra 1883. godine poceli nemiri pobunjenika), akvarel sa izgledom zgrade opštine u Krivom viru, crtež sa izgledom apsane; zatim crteži E. Dekera sa izgledom ulice u Banji, crtež sa prikazom zgrade u kojoj je održan dogovor pre izbijanja bune... Pored toga, zbirka sadrži predmete i oružje iz tog perioda, kao i medalje kojima su nagradjeni oni koji su hvatali pobunjenike.

U Muzeju je izložen i deo zavicajne zbirke gde se mogu videti preslice, stare vunene carape, kao i pojedini elementi pribora za rucavanje. Muzej zauzima poršinu od 104 m2, dužine je 16.5 m i širine 6.3 m.


Više o Muzeju Timočke bune i sadržaju njegovih postavki možete pročitati u tekstu autora Dragane Dragotić, kustosa ovog muzeja klikom na link ovde.

maj 24, 2018

Sokograd

in Istorija-kultura

by GetToNet

Sokobanja, Sokograd, dođeš star odeš mlad.

Sokograd - srednjevekovni grad - tvrdjava, nalazi se 2 km jugoistočno od centra Sokobanje na steni iznad kanjona reke Moravice. Izgrađen je krajem XIII i početkom XIV veka na temeljima rimske tvrđave koja datira iz perioda IV – VI veka. Spominje se u spisima iz doba Stevana Nemanje kao grad Sokolac, kasnije i u biografiji despota Stefana Lazarevića. U vreme srpske srednjovekovne države u njemu su živele srpske velmože. Razoren je 1413. godine u borbama za turski presto, između Bajazitovog sina sultana Muse i odmetnika Hamuz bega i od tada nije obnavljan.

maj 24, 2018

Spomen česma Kneza Miloša

in Istorija-kultura

by GetToNet

Neposredno pored arheloškog lokaliteta Trebic nalazi se cesma Knjaza Miloša Obrenovica, podignuta u njegovu cast 1860. godine. Iako više puta obnavljana, zadržala je svoj autenticni izgled do danas. Zahvaljujuci lekovitoj sokobanjskoj vodi mnogi koji su je pili osetili su njene blagodeti. Madju njima je bio i sam Knjaz koji je iz tog razloga naložio da se spomen cesma podigne na ulazu u Banju.

Potpuno je ocuvan originalan natpis na cesmi: "Miloš Obrenovic I, Knjaz Srpski, podiže ovaj istocnik za veciti spomen dolaska svog u Banju, 10 godine 1860".

maj 24, 2018

Srednjovekovna tvrđava Fetislam

in Istorija-kultura

by GetToNet

Ova srednjovekovna tvrđava, nalazi se na samoj obali Dunava, na ulasku u grad Kladovo (iz zapadnog pravca). Čine je Veliko i Malo utvrdenje - Kastel,

Velika tvrđava tvrđava 6 poligonalnih kula-bastiona, povezanih bedemima, sadrži zidane prolaze, okružena  vodenim rovom i sa pokretnim mostovima

Tokom poslednje obnove postavljeni su natpisi kojima se veliča sultan Mahmut II (1818 – 1839) u vreme kada tvrđava dobija sadašnji izgled. Unutar tvrđave su otkrivene i mnoge građevine i objekti različite namene

Starija, manja tvrđava tipa kastela -zauzima najviši deo terena blizu obale.

Tvrđava Fetislam imala je burnu istoriju, često menjajući gospodare koji su je rušili i obnavljali i prilagođavali svojim vojno-strateškim potrebama. Od 1818 godine, tokom prve polovine XIX veka, predstavljala je tursko uporište.

maj 24, 2018

Timacum Minus

in Istorija-kultura

by GetToNet

Zakoračite stopama IV Flavijeve i VII Klaudijeve legije.

Najstarije Rimsko vojno utvrdjenje u Timočkoj krajini Timacum Minus se nalazi u dolini Belog Timoka kod sela Ravna. Otkriveni epigrafski spomenici na samom lokalitetu govore nam o prisutvu posade Timacum Minus-a. Natpisi svedoče o prisustvu vojnika IV Flavijeve i VII Klaudijeve legije, I konhorte Tračana iz Sirije, I kohorte Montanorum iz Recija i Norika kao i o prisustvu jedinice II kohorte Dardanaca.

Zbirka spomenika sa ravanskog utvrdenja izložena je u lapidarijumu Arheo-etno parka Ravna. U samoj unutrašnjosti utvrđenja istražena su dva objekta- horreum i kružni objekat u severoistočnom uglu. Jugozapadno od utvrđenja nalazi se javno kupatilo sa očuvanim sistemom grejanja – hipokaustom. Na prostoru severoistično od utvrđenja na obali Timoka istraženo je rimsko kupatilo – terme. Severno i južno od utvrđenja otkriveni su ostaci civilnog naselja. Arheološkim istraživanjima ovog prostora ustanovljeno je postojanje građevina iz perioda II - III veka.

Više o Timacum Minusu možete pročitati u tekstu "Rimsko utvrđenje Timacum Minus" autora Bojane Ilijić, više kustoskinje arheologa i Milene Milošević Micić, muzejske savetnice istoričarke umetnosti, klikom na link ovde.

maj 24, 2018

Trajanov most

in Istorija-kultura

by GetToNet

1.000 godina imali smo najduži most ikada sagrađen u svetu!

Pet kilometra nizvodno od Kladova, na desnoj obali Dunava, nalaze se ostaci 1.900 godina starih stubova Trajanovog mosta.

Trajanov most je bio monumentalna gradevina na reci Dunav u delu gde protiče kroz Ðerdapsku klisuru. Spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju) za vreme Rimskog carstva. Most je izgrađen po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana. Most je svečano otvoren 105. godine na Dunavu, tokom Drugog pohoda rimskog cara Trajana na Dačane.

Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu. Nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova sa srpske strane i Turn Severina sa rumunske strane. Most je projektovao najveći arhitekta toga doba Apolodor iz Damaska. Arheološki ostaci Trajanovog mosta i rimskog naselja Pontes se nalaze nekih 5km od Kladova, istočno od sela Kostol. Most spada u red najznačajnijih dela rimskog građevinarstva.

maj 24, 2018

Trajanova tabla

in Istorija-kultura

by GetToNet

Put kroz Djerdap završen je 103. godine i ovaj veliki poduhvat ovekovečen je natpisom na ploči, koja je poznata kao Trajanova tabla (Tabula Traiana).

"Tabula Traiana" je natpis uklesan u steni pored Dunava, u Ðerdapskoj klisuri, 2,5 km uzvodno od Tekije. Posvećena je rimskom caru Trajanu i predstavlja deo antičkih spomenika na rimskom putu kojem pripadaju i ostaci mosta kojeg je Trajan sagradio preko Dunava.

Izgradnja rimskog puta i velikog broja utvrđenja pokazuje značaj Ðerdapa za Rimsku imperiju, sve do konačnog osvajanja Dakije početkom II veka. Izgradnja puta, koji se prostirao uz sam Dunav, bila je uslovljena potrebama brže i bezbednije plovidbe.

maj 24, 2018

Utvrđenje Dijana

in Istorija-kultura

by GetToNet

Rimski kastrum (logor) Diana podignut na visokoj steni iznad Dunava, Karatašu, kod sela Sipa u blizini Kladova. Izgradnja najranijeg zemljano-drvenog utvrdenja vezana je za dolazak prvih vojnih formacija na Dunav, pocetkom I veka. Kameno utvrdenje vecih dimenzija (140×136 m) vezuje se za gradevinske aktivnosti cara Trajana i završeno je kada i prokopavanje Sipskog kanala (101. godine), kojim je otklonjena najveca prepreka za plovidbu Dunavom.

maj 24, 2018

Vrelo Šarkamen

in Istorija-kultura

by GetToNet

Vrelo - Šarkamen ekskluzivan spomenik rimske kulture  iz IV veka, nalazi se na levoj obali Vrelske reke, 6 km zapadno od sela Šarkamen kod Negotina.

Na ovom području otkriveno je više objekata na levoj i desnoj obali Vrelske reke, među kojima su najznačajniji utvrđenje carske rezidencije i memorijalni kompleks sa carskim mauzolejom i konsekrativnim tumulom.

U mauzoleju su otkriveni kremirani ostaci carice sa setom zlatnog nakita i novca.

Na temelju spomenutih istraživanja, utvrđenje i memorijalni kompleks se datuju u početak IV. veka i pripisuju se tetrarhu Maksiminu Daji (305-313. godine), a Mauzolej njegovoj majci, sestri cara Galerija. Takođe, utvrđeno je da je kompleks na Šarkamenu podignut prema palati cara Galerija Felix Romuliana na Gamzigradu i memorijalno-sakralnom kompleksu na Maguri, posvećenom caru i njegovoj majci Romuli.

maj 24, 2018

Narodni muzej Zaječar

in Istorija-kultura

by GetToNet

Tragovima rimljana i turaka do herojskih podviga naših dedova.

Narodni muzej u Zaječaru je osnovan 1951. godine kao zavičajna zbirka. Kulturno-istorijski značaj eksponata svrstavaju Narodni muzej u Zaječaru u red najznačajnijih muzeja u Srbiji. Danas muzej poseduje odeljenja: arheologije, istorije, istorije umetnosti i etnologije, koja imaju stalne izložbene postavke u zgradi muzeja, Radul-begovom konaku i Muzeju Timočke krajine u Boljevcu. Od 1996. godine muzej ima i odeljenje dokumentacije, kao zasebno odeljenje. Pojedini eksponati zauzimaju istaknuto mesto u svetskoj kulturnoj baštini (mozaici, skulpture, arhitektonska dekoracija carske palate Felix Romuliana, itd).

U okviru Narodnog muzeja Zaječar nalaze se sledeći objekti:

  • Carska palata „Romuliana“ – Gamzigrad
  • Radul-begov konak
  • Turska vodenica
  • Zadužbina Nikola Pašić
maj 24, 2018

Kuća Ace Stanojevića

in Istorija-kultura

by GetToNet

U Njegoševoj ulici, jednoj od najlepših u Knjaževcu nalazi se Muzej grada Knjaževca - Kuća Ace Stanojevića. Zaveštan gradu, beše to nekad dom Ace Stanojevića, radikalskog prvaka, bliskog saradnika Nikole Pašića, predsednika Narodne skupštine Srbije.

Kuća je spomenik kulture, sagrađena 1910. godine, po planovima bečkog preduzimača Folkera, a po uzoru na italijanske vile, u stilu secesije. Atraktivni drveni trem vodi do prostorija u kojima kao da je vreme stalo krajem XIX veka. Prostrani salon, radna soba, satovi, vaze, porcelan sve odiše toplom odmenošću.

Lični predmeti Ace Stanojevića, kao i mnogi eksponati dobijeni od starih porodica, podsećaju da je Knjaževac jedna od najstarijih varoši u Srbiji.

maj 24, 2018

Radul-Begov konak

in Istorija-kultura

by GetToNet

Radul-begov konak se nalazi u centru grada, u ulici Ljube Nešića. Predstavlja jedan od spomenika orijentalne arhitekture u ovom kraju. Prema legendi, sagrađen je krajem 18. veka. Pripadao je nepoznatom turskom begu. Po oslobođenju Timočke krajne od Turaka 1833.godine otkupljuje ga trgovac Radul Gligorijević, po kome je čardak dobio ime. Kompletno je obnovljen 1975.godine. Na spratu je smeštena stalna postavka, u prizemlju je galerija u kojoj se pored likovnih održavaju i prodajne izložbe skulptura i proizvoda domaće radinosti kao i književne večeri i promocije knjiga. Prostor Radul-begovog čardaka je i omiljeno mesto okupljanja mladih.

maj 24, 2018

Vrmdžanski grad

in Istorija-kultura

by GetToNet

U dolini Pakleša, nedaleko od sela Vrmdža,  nalaze se zidine starog grada za koga meštani kažu da je "latinski". Grad je iz rimskog doba i nastao je u periodu do VI veka u vreme vladavine cara Justinijana. Podignut je radi odbrane ovog dela vizantijske teritorije od prodora Avara i Slovena. Razoren je 1416. godine i to je sve što se o njemu zna u antropološko-demografskom pogledu. Kako legenda tvrdi poharao ga je lično Musa Kesedžija.


maj 24, 2018

Arheo-etno park Ravna

in Istorija-kultura

by GetToNet

Zakoračite u vremeplov. Popite kavu sa verande naših prabaka.

Arheo - etno park u Ravni nalazi se 8 km severno od Knjaževca. Posebno je popularna među ljubiteljima običaja i tradicije, a sam ambijent parka vraća dve stotine godina unazad, u život sela s kraja XIX i početka XX veka.

Stara moravska kuća, građena od bondruka, preseljena je sa Stare planine. U dvorištu je "prizemnuša" sa vencima paprike, okačenim o neravne duvare, a u blizini je i kazanica za pečenje rakije sa lulom od trešnjevog drveta.

U podrumu jedne od kuća nalazi se muzej vina sa vinotekama, dok je u staroj seoskoj školi u okviru kompleksa, nalazi se istraživačka stanica za studente i naučnike. U dvorištu je i lapidarijum sa rimskim spomenicima, pronađenim na kasnoanitičkom lokalitetu Timacum minus. Tako se u Ravni etno motivi i tradicija prepliću sa dalekom istorijom.

Više o Arheo-etno parku u Ravni možete pročitati u istoimenom tekstu autora Bojane Ilijić, više kustoskinje arheologa i Milene Milošević Micić, muzejske savetnice istoričarke umetnosti, klikom na link ovde.

maj 24, 2018

Pimnice (pivnice)

in Istorija-kultura

by GetToNet

Da li ste posetili mesto u kojem ne stanuju ljudi već vino?

Tradicionalni način podizanja vinograda, rezidbe, obrade i pravljenja vina ostao je do danas sačuvan u Negotinskoj Krajini. Prerada grožđa i nega vina odvijaju se u posebnim prostorijama - objektima koje se nazivaju pivnice (pimnice).

Najpoznatije su Rajačke, Rogljevske i Smedovačke pivnice. Njihovi domaćini su se potrudili da neke od njih preurede u savremeni funkcionalni prostor, zadržavajući specifičan ambijent. Taj prostor su ponudili turistima i u pivnicama se može degustirati i kupiti vino.

Rajačke pivnice  se nalaze nedaleko od istoimenog sela, na brežuljku pored Timoka. Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom. Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina.

maj 24, 2018

Zavičajni muzej Knjaževac

in Istorija-kultura

by GetToNet

Sve što vas interesuje o istoriji naše male Venecije.

1970. godine nа inicijаtivu učiteljа Nikole Micićа Lаnde, Knjаževаc dobijа istrijsko-muzejsku zbirku osnovаnu pri Mаtičnoj biblioteci, а od 1971. grаd preuzimа brigu o stаrinаmа i predmetimа sа obližnjih lokаlitetа. Muzejskа zbirkа nаlаzilа se u prostorijаmа Mаtične biblioteke, sve do 1975. godine kаdа je, nаkon sistemаtskih аrheoloških istrаživаnjа nа rimsko-vizаntijskom lokаlitetu Timacum Minus u selu Rаvnа, otvorenа stаlnа muzejskа postаvkа u zgrаdi u Kаrаđorđevoj ulici broj 15.

februar 06, 2019

Crkve i manastiri

in Istorija-kultura

by GetToNet

jul 17, 2019

Muzej Majdanpek

in Istorija-kultura

by Anita

Zavirite u najstariji očuvani rudnik na planeti zemlji.

U Majdanpeku se nalaze dva, za kulturnu istoriju rane Evrope, najznačajnija lokaliteta: Lepenski vir (između 6500 i 5500 godina p.n.e) - prva ljudska naseobina na otvorenom prostoru posle života pračoveka po pećinama i Rudna glava - prvi rudnik na tlu Evrope kojim se na izvanredan način dokumentuje prelazak čoveka iz kamenog u doba metala.

april 01, 2021

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu

in Istorija-kultura

by Anita

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu je deo sistema Narodnog muzeja Beograd. On čuva i izlaže pokretne nalaze pronađene tokom arheoloških iskopavanja lokaliteta ugroženih podizanjem nivoa Dunava, usled izgradnje brana za potrebe Hidroelektrana Đerdap 1 i 2.Predmeti izloženi u muzeju predstavljaju važna svedočanstva različitih kultura koje su u praistorijskom, rimskom i srednjovekovnom periodu živele na Dunavu.

Arheološki muzej Đerdapa je jedan od retkih specijalizovanih muzeja u Srbiji, odnosno jedan od dva arheološka muzeja. Izgradnja muzejske zgrade po projektu Maria Jobsta započeta je 1988. godine. Muzej je otvoren 30. septembra 1996. godine.

Izložbena postavka se sastoji od dve izložbene sale. Kroz manju salu posetilac se putem panoa sa fotografijama upoznaje sa pričom o arheološkim iskopavanjima Đerdapa izvedenim u periodu od 1960. god. do 1980. god. Glavni izložbeni prostor sa skoro 2000 izloženih artefakata, od kojih su neki jedinstveni u svetu, obuhvata vremenski raspon od 7. milenijuma pre n.e. do 18. veka.

Kontakt i zakazivanje poseta: Valentina Vujaković, 060/807-5090, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 april 04, 2021

Kuća Stevana Stojanovića Mokranjca

in Istorija-kultura

by Anita

Kada uđete u ovo dvorište i zakoračite u dom odakle je potekao Stevan Stojanović Mokranjac, vreme vas vraća u 19. vek.

U samom centru Negotina, ušuškana od prolaznosti vremena, dočekaće vas rodna kuća jedne od najznačajnije muzičke ličnosti u Srbiji, kompozitora – Stevana Stojanovića Mokranjaca. U ovoj kući, naš velikan, načinio je svoje prve korake, progovorio prve reči ali i naučio prve note i taktove. Dok slušate Rukoveti, ovde možete da videte klavir na kom je Mokranjac lično svirao, radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, porodične portrete, ognjište koje je ostalo autentično...

Stevan Stojanović Mokranjac rođen je u Negotinu, 09. januara 1856. godine. U svet umetničke muzike uveo je srpski nacionalni duh. Smatra se najznačajnijim muzičkim stvaraocem srpskog romantizma. Spada u sto najznačajnijih Srba po izboru Odbora akademika SANU (1993. godine). Njegova najpoznatija dela su: Rukoveti, Primorski napevi, Liturgija, Opelo, Kozar, Statije i druga. Godine 1899. osnovao je  prvu stalnu muzičku školu u Beogradu. Bio je sakupljač narodnih melodija, kako svetovnih tako i crkvenih, o kojima je napisao prve folklorne studije ta se zbog toga smatra osnivačem srpske muzičke nauke. Doprineo je osnivanju „Saveza pevačkih društava“ i „Prvog gudačkog kvarteta“.Kuća Stevana Stojanovića Mokranjca danas je muzejski objekat koji ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Ukoliko niste do sada bili, ne propustite da ga posetite.

Više o Mokranjcu i njegovoj kući možete pročitati u tekstu "Kroz otvorena vrata Mokranjčeve kuće", autora Ivice Trajkovića, Vesne Nikolić i Sanje Radosavljević klikom na link ovde.

avgust 03, 2021

Muzej rudarstva i metalurgije Bor

in Istorija-kultura

by Anita

Muzej rudarstva i metalurgije Bor predstavlja savremenu, moderno opremljenu i muzeološki kompleksnu ustanovu. Osnov muzeja čini fond od preko 20000 eksponata, razvrstanih kroz arheološku, etnološku, istorijsku, umetničku, tehničku i minerološku zbirku.

Muzejsku fondovi i zbirke hronološki obuhvataju period od 4500 god. p.n.e. do kraja 20. veka nove ere.

Posebnu pažnju zavređuju kamene i koštane alatke, amfore i pitosi, žrtvenici iz Rudne glave i Zlotske pećine, antičke alatke i figurine, nakit iz Krivelja, Klokočevca, Brodice i sa Kraku lu Jordan , srednjevekovni nakit, keramika i novac iz Brestovca, Lazareve pećine i rudarska oprema iz Novog brda.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona