fbpx

Hrana & Piće

 

Želite da probate nešto zaista domaće?
Dosta vam je hrane iz mega marketa ili pića iz industrijskih podruma?
Hoćete da Vaš boravak pamtite i po nezaboravnim ukusima?
Na pravom ste mestu. Dobrodošli u istočnu Srbiju.

Istočna Srbija se može pohvaliti da je jedno od najboljih mesta za gastro uživanja. Duga tradicija porodičnog kuvanja, postojanje prirodnih namirnica punog ukusa, bez potrebe za mnogobrojnim začinima i pojačivačima ukusa, kao u slučaju nekih drugih nacionalnih kuhinja, utkana je i u ugostiteljski segment.

Preporučujemo:

Image
Posvećeni lekovitom bilju
Image
Stari gradski restoran, modernog duha
Image
Slatko jezgro Zaječara
Image
100% Prirodno
Image
Nezaobilazno mesto u Zaječaru!
Image
Domaćinska tradicija
Image
Jedinstveni turističko-gastronomski doživljaj na selu
Image
Dobri ljudi, dobra vremena, vrhunsko vino
Image
Ekskluzivni domaći proizvodi
Image
Najmodernija mala vinarija u istočnoj Srbiji
Image
Dobro se dobrim dobri
Image
Duša Dunava
Image
Vina Negotinske krajine
Image
Pola veka porodične tradicije
Albo
Poslovni hotel dostupan svima
Image
Rakija koja čuva ukus voća
Image
Tradicionalna kuhinja u etno ambijentu rajačke pivnice
Image
...Četiri decenije tradicije

Ovdašnja kuhinja je veoma ukusna i često pikantna, te zadovoljava sva čula, neodoljivo pojačavajući apetit. Meso /posebno roštilj i razne vrste pečenja/, začini /paprika, bosiljak, ren, mirođija/ i sveže povrće koriste se u velikim količinama u našoj kuhinji. Kod nas je uobičajeno da se obrok sastoji od bar jednog jela od mesa, koje zauzima značajno mesto među receptima. Naša kuhinja je proistekla iz mešavine tradicija pod uticajem suseda, naročito turske i bugarske kuhinje, sa primesama grčke i austrijske. Ovde ćete moći da probate i šopska ili torlačka jela koja drugde nećete naći. To našu kuhinju čini heterogenim spektrom raznovrsne hrane.
Ako želite da saznate ovdašnje recepte i spremite neka jela kada se vratite kući, opet ste na pravom mestu. Ovdašnji domaćini će biti srećni da vam pomognu u tome i otkriju svoje kulinarske tajne. Možete i da kuvate zajedno.

 

Kuhinju istočne Srbije odlikuju čobanske pite, belmuž, janjija sa tri vrste mesa i raznim povrćem, čorba od koprive a pasulj prebranac je poseban gurmanski ugađaj. Od nacionalnih jela, koja se ne mogu često sresti u ostalim krajevima Srbije, izdvaja se: proja na masti, čorba od sira, kačamak, vlaška pogača, salata orahovača i vlaški kačamak (mamaljiga). Ovde je sir onaj pravi – jer se kod nas ne pravi kajmak.
Restorani u istočnoj Srbiji imaju dugu tradiciju i do današnjeg dana ostali su „hramovi“ uživanja u hrani. Tradicija sa jedne strane, česte inovacije i napredovanja u svim kulinarskim i ugostiteljskim elementima sa druge, učiniće da vas istočna Srbija osvoji ukusom. Ono što je ostalo isto i nije se menjalo od davnih do današnjih dana su: gostoprimstvo i izuzetan ukus. Restorana ima za svačiji ukus, bilo da birate nacionalnu, internacionalnu ili domaću kuhinju.

Da li ste znali da su Francuzi u vreme velikih bolesti vinograda u Francuskoj pre II svetskog rata, kupovali groždje iz Negotinskoj krajini? Topla leta, hladne zime i veliki broj sunčanih dana u istočnoj Srbiji pogoduju vinovoj lozi. Vinski put Negotin i vinski put Knjaževac su prave vinske riznice Srbije. Vina iz ove regije su se u novijoj vinarskoj istoriji Srbije izborila za svoje mesto kvalitetom koji je potvrđen na najznačajnijim internacionalnim vinskim takmičenjima. Značajno je što vinari iz ovog rejona vinski identitet grade podjednako na vinima od autohtonih i internacionalnih sorti vinove loze. Od autohtonih sorti se još uvek u starim zasadima vinograda mogu pronaći čokoti: začinka, bagrine, vranca, crne tamjanike. Međutim, identitet ovog rejona isto tako čine i internacionalne sorte: game, kaberne sovinjon, vranac, smederevka, italijanski rizling, sovinjon i semijon.

Nadmorska visina, čist, nezagađen vazduh i umerena kontinentalna klima su veoma pogoduju gajenju lekovitog bilja. Uz izuzetnu pažnju odgajivača iz istočne Srbije, nastali su nadaleko čuveni čajevi sa sunčanih obronaka planina, koji su sačuvali sve prirodne vrednosti lekovitog bilja. Preporučujemo da obavezno probate Rtanjski čaj.

 

Zahvaljujući klimi i specifičnom biodiverzitetu ovde su sjajni uslovi za pčelarstvo i zato se ovde može naći vrhunski med i mnogobrojni proizvodi od meda. Smatra se da su se na ovim prostorima od davnina gajile pčele jer su ga u dalekoj prošlosti naseljavali Tračani, Kelti, Rimljani i na kraju Sloveni koji su u svojoj tradiciji imali pčelarstvo. Med i pčele zastupljeni su u narodnoj medicini istočne Srbije, verovanjima i običajima. Najzastupljenija je proizvodnja šumskog, livadskog, bagremovog, lipovog i cvetnog meda.

Rakija je jedno od najpopularnijih pića u istočnoj Srbiji i uglavnom se proizvodi od šljive, dunje, kajsije, jabuke, kruške i grožđa. Vrlo često se ova voća mešaju sa raznovrsnim travama, višnjom, lešnikom, medom kako bi se poboljšao ukus i kvalitet. Rakiju je najbolje opisati stihovima Mome Kapora: "U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji".

Volite sokove po receptu naših baka ili baš prirodne sokove? Istočna Srbija je poznata po proizvodnji voća i ovde takve sokove može lako naći. Obratite pažnju na sokove od višnje, borovnice ili zove.