fbpx

Zaječar

Grad Zaječar je veoma bogat kulturno-istorijskim spomenicima. Sigurno najveći spomenik kulture na ovim prostorima jeste arheološki lokalitet Feliks Romuliana, iz doba rimskog cara gaja Galerija Valerija Maksimijana. Prostire se na 6,5 hektara i opasana je odbrambenim bedemima sa 20 kula. One čuvaju gradsku palatu u okviru koje su vestibilimi, atrijumi, terme, podni mozaici, mermerna oplata, skulpture. Od 2007. godine Felix Romuliana stavljena je na spisak svetske kulturne baštine pod zaštitom UNSECO-a.

U blizini Zaječara je i manastir Suvodol, koji se vezuje za kneza Lazara. Od kulturno umetničkih objekata i manifestacija izdvajaju se i Pozorište Zoran Radmilović, koje nosi ime jednog od najvećih srpskih glumaca, kao i Gitarijada- manifestacija koja neguje rok zvuk i svake godine okuplja renomirane izvođače.

Osnovni prirodni potencijal kojim raspolaže opština Zaječar je kompleks Gamzigradske banje. Glavna karakteristika Gamzigradske banje je bogatstvo termomineralnim vodama – postoji 5 izvora sa vodama čija temperatura varira u rasponu od 32,4°C do 42°C, a pored toga u banji je prisutan i izvor pijaće vode temperature 17°C. Termomineralne vode banje su u dobroj meri već istražene i ispitane, a njihovo lekovito dejstvo je dokazano kod lečenja različitih oboljenja.

Preporučujemo:

Kafe-poslastičara „Stella-lux“

Zasladi dan

Image

Nezaobilazno mesto u Zaječaru!