fbpx

Rtanj

Lokacija: opština Boljevac
http://tooboljevac.rs/

Ko kaže da kod nas nema piramida!

Legende i mitovi o skrivenom blagu u njenom središtu, vanzemaljcima i užarenim kuglama koje je nadleću, priče o pozitivnoj energiji kojom zrači ali i nesvakidašnja lepota, savršen geometrijski oblik piramide i lekovito bilje koje raste samo na njenim obroncima, čine Rtanj još uvek nedovoljno istraženom lepotom prirode.
Rtanj predstavlja fenomen koji iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, avanturista, planinara ali i naučnika. Svako ko je bar jednom posetio ovu planinu tvrdi da vazduh ovde drugačije miriše i da priroda izgleda potpuno nestvarno. Takođe, mnogi govore i o pozitivnoj energiji koju su osetili boraveći ovde.

Rtanj je čuven i po endemskom bilju koje raste samo na njegovim obroncima i koje je zakonom zaštićeno. Najpoznatiji je svakako Rtanjski čaj (Saturea montana) koji ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Na vrhu Rtnja - Šiljku (1.565 m), kao simbol planine, nalazi se ruševine nekadašnje crkve Svetog Đorđa, koju turisti rado posećuju. Ova crkva, pored toga što se nalazi na najvišem vrhu Rtnja, zanimljiva jer ju je 1935. godine uz pomoć 1000 radnika izgradila Greta, supruga vlasnika rudnika „Rtanj“ Juliusa Minha, u znak sećanja na pokojnog supruga. Danas se na ovom mestu nalaze ruševine jer su je tragači za zlatom u više navrata rušili.

Više o Rtnju - planini za ormor i dušu, rtanjskom čaju, rudniku, legendama i mitovima možete opširnije saznati klikom na link ovde