fbpx

Timacum Minus

Lokacija: Knjaževac

Zavičajni muzej Knjaževac
Karađorđeva 15
http://muzejknjazevac.org.rs

Zakoračite stopama IV Flavijeve i VII Klaudijeve legije.

Najstarije Rimsko vojno utvrdjenje u Timočkoj krajini Timacum Minus se nalazi u dolini Belog Timoka kod sela Ravna. Otkriveni epigrafski spomenici na samom lokalitetu govore nam o prisutvu posade Timacum Minus-a. Natpisi svedoče o prisustvu vojnika IV Flavijeve i VII Klaudijeve legije, I konhorte Tračana iz Sirije, I kohorte Montanorum iz Recija i Norika kao i o prisustvu jedinice II kohorte Dardanaca.

Zbirka spomenika sa ravanskog utvrdenja izložena je u lapidarijumu Arheo-etno parka Ravna. U samoj unutrašnjosti utvrđenja istražena su dva objekta- horreum i kružni objekat u severoistočnom uglu. Jugozapadno od utvrđenja nalazi se javno kupatilo sa očuvanim sistemom grejanja – hipokaustom. Na prostoru severoistično od utvrđenja na obali Timoka istraženo je rimsko kupatilo – terme. Severno i južno od utvrđenja otkriveni su ostaci civilnog naselja. Arheološkim istraživanjima ovog prostora ustanovljeno je postojanje građevina iz perioda II - III veka.

Više o Timacum Minusu možete pročitati u tekstu "Rimsko utvrđenje Timacum Minus" autora Bojane Ilijić, više kustoskinje arheologa i Milene Milošević Micić, muzejske savetnice istoričarke umetnosti, klikom na link ovde.